1 margaryna Kasia
pół szklanki cukru
2 jajka, 2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
łyżeczka płaska sody
M A S A :
1,5 litra śmietany kremówki
szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania)
6 śmietan-fixy lub 4 Śnieżki
sok z 1 cytryny
Przygotowanie ciasta:
Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki śmietany , utrzeć mikserem na gładką masę.
Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany.
Wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna.
Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy ( CIERPLIWOŚCI !!!! ).
Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron.
Przygotowanie masy:
Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku.
Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać
pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do pokruszenia i nim posypać placek.
Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą.
Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.
Przepis ten dostałam od koleżanki z Podlasia. Jest ono bardzo tam bardzo popularne, piecze się je obowiązkowo na weselach. Jednak wykonanie jego wymaga wiele cierpliwości , ale naprawdę warto
się na to zdobyć......
Ciasto jest przepyszne!!!!! Polecam
gorąco ...... i tym cierpliwym życzę SMACZNEGO!!!!!
Witaj w blogowym świecie. To ciasto jak dla mnie za trudne więc czekam na coś prostszego:) Buziak
OdpowiedzUsuń