Dla miłośników kokosu. Ja do nich też należę.
Polecam!
Upiec biszkopt :
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka dodając pod koniec cukier, dodawać po jednym żółtku dalej ubijając
.Dodać przesiane obie mąki wraz z proszkiem. Delikatnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180*C na około 20 min.
Krem :
szklanka wiórek kokosowych
szklanka kaszy manny
szklanka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki wódki
kostka masła- 20 dag
Do słoika litrowego wsypać wiórki, kaszę i cukier.Wlać mleko i wódkę. Wymieszać.
Zostawić na noc w lodówce.
Uwaga!
Postawić wartę, bo masa lubi znikać!
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy ze słoika.
Odłożyć dwie, trzy łyżki kremu. Resztę kremu wyłożyć na jedną naponczowaną część ciasta.
Przykryć drugą częścią ciasta , naponczować je i posmarować cienko resztą odłożonego kremu.
Posypać grubo wiórkami kokosowymi. I gotowe!
Przed samym podaniem można polać adwokatem. Pychotka!
Mniam... Nie dziwię się że masa znika;)
OdpowiedzUsuńmniammmmm:D:D alez pychotka :D a kawaleczek na sprobowanko dla obserwujacych bedzie? hahaha,:D
OdpowiedzUsuńTego ze zdjęcia już nie ma, ale upiekę specjalnie dla Ciebie. Zapraszam w moje progi...
Usuń