sobota, 17 listopada 2012

MARCINEK- chluba Podlasia

C I A S T O :

1 margaryna Kasia
pół szklanki cukru
2 jajka, 2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
łyżeczka płaska sody

M A S A :

1,5 litra śmietany kremówki
szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania)
6 śmietan-fixy  lub  4 Śnieżki
sok z 1 cytryny


Przygotowanie ciasta:

Margarynę,  jajka,  żółtka,  cukier waniliowy, pół szklanki śmietany ,  utrzeć mikserem na gładką masę.
Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany.
Wyrobić ciasto ręcznie.  Przełożyć na stolnicę.  Dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna.
Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy  ( CIERPLIWOŚCI  !!!! ).
Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron.

Przygotowanie masy:

Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku.
Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do pokruszenia i nim posypać placek.
Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą.
Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.


Przepis ten dostałam od koleżanki z Podlasia. Jest ono bardzo tam bardzo popularne, piecze się je obowiązkowo na weselach. Jednak wykonanie jego wymaga wiele cierpliwości , ale naprawdę warto się na to zdobyć...... 
Ciasto jest przepyszne!!!!! Polecam gorąco  ...... i  tym cierpliwym życzę  SMACZNEGO!!!!! 





1 komentarz:

  1. Witaj w blogowym świecie. To ciasto jak dla mnie za trudne więc czekam na coś prostszego:) Buziak

    OdpowiedzUsuń