sobota, 1 grudnia 2012

Pałki w sakiewkach z ciasta francuskiego


Moje ulubiony sposób podania pałek z kurczaka na specjalną okazję
.Wszyscy są zachwyceni,gdy pojawią się na stole. A oto przepis podpatrzony na innej stronce :

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
6 sztuk pałek z kurczaka  
30 dag pieczarek
70 dag ziemniaków
2 średnie cebule
50 ml mleka
łyżka masła do smażenia cebuli i pieczarek
olej do smażenia pałek
sól, pierz i inne przyprawy według uznania

Wykonanie:
Pałki posypać solą, pieprzem albo przyprawą do kurczaka.  Odstawić na godzinę do lodówki.
( U mnie stały w lodówce całą noc).
Potem obsmażyć je na patelni. Zostawić do przestudzenia.
Na maśle usmażyć cebulę z pokrojonymi w kostkę pieczarkami.
Ziemniaki ugotować i utłuc, dodać do nich cebulę z pieczarkami, mleko,doprawić do smaku
solą i pieprzem, dobrze wymieszać i ostudzić.
Ciasto francuskie kroić na kwadraty - około 15x15cm.
Na środku kwadratu można dać mały kawałek dodatkowego ciasta dla wzmocnienia dna.,
na to nałożyć 2-3 łyżki farszu, w środku umieścić pałkę.
Końce ciasta zwinąć w sakiewkę, przewiązać paseczkami z pora.
Końcówki pałek można zawinąć w folię aluminiową, by się nie przypaliły.
Sakiewki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut 
w temp. 200*C, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Byłem, jadłem, potwierdzam - mięsko przepyszne. Dzięki opakowaniu nie jest wysuszone, a sakiewka z grzybami wspaniała i dobrze się komponuje z drobiem.
    Jeden z tych przepisów, do których się często powraca:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i efektownie wygląda- jak w ekskluzywnej restauracji:)

    OdpowiedzUsuń