środa, 28 listopada 2012

Opity Kokosiak






Dla miłośników kokosu. Ja do nich też należę.
Polecam!

Upiec biszkopt :
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka dodając pod koniec cukier, dodawać po jednym żółtku dalej ubijając
.Dodać przesiane obie mąki wraz z proszkiem. Delikatnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180*C na  około 20 min.

Krem :
szklanka wiórek kokosowych
szklanka kaszy manny
szklanka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki wódki
kostka masła- 20 dag

Do słoika litrowego wsypać wiórki, kaszę i cukier.Wlać mleko i wódkę. Wymieszać.
Zostawić na noc w lodówce.
                                                          Uwaga!
                                     Postawić wartę, bo masa lubi znikać!

 Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy ze słoika.
Odłożyć dwie, trzy łyżki kremu. Resztę kremu wyłożyć na jedną naponczowaną część ciasta.
Przykryć drugą częścią ciasta , naponczować je i posmarować cienko resztą odłożonego kremu.
Posypać grubo wiórkami kokosowymi.             I gotowe!
Przed samym podaniem można polać adwokatem.       Pychotka!


3 komentarze:

  1. Mniam... Nie dziwię się że masa znika;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmmm:D:D alez pychotka :D a kawaleczek na sprobowanko dla obserwujacych bedzie? hahaha,:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego ze zdjęcia już nie ma, ale upiekę specjalnie dla Ciebie. Zapraszam w moje progi...

      Usuń