środa, 5 grudnia 2012
Ciasto z kremem waniliowym z galaretką
Polecam ciasto z pysznym, aksamitnym kremem waniliowym, winogronami i z zieloną galaretką.
Ciasto pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Biszkopt:
6 jajek
6 pełnych łyżek mąki, najlepiej krupczatki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając na najniższych obrotach dodawać żółtka.
Wsypać do ubitej masy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180*C na około 20 minut.
Krem waniliowy:
1 litr mleka
pół szklanki cukru
3 cukry waniliowe
ekstrakt waniliowy do smaku
3 żółtka
3 pełne łyżki mąki pszennej
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
400g masła
Odlewamy szklankę mleka i mieszamy z mąkami i żółtkami.
Do reszty mleka dajemy cukier, cukier wanilinowy i gotujemy.
Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i żółtkami. Cały czas mieszamu uważając, by nie powstały grudki. Chwilę gotujemy i studzimy.
Do utartego na puszystą masę masła dodajemy zimny budyń cały czas ucierając.
Inne składniki :
1 kg winogron zielonych
3 galaretki zielone
Umyte winogrona przeciąć wzdłuż na połówki.
Galaretki rozpuścić w 4 i 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia.
Wykonanie:
Upieczony biszkopt delikatnie nasączamy ponczem.
Wykładamy na niego krem waniliowy. na niego układamy przekrojone winogrona
(razem z pestkami-w nich tkwi urok ciasta).
Całość zalewamy tężejącą galaretką.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow szalejesz:)
OdpowiedzUsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuń